Winkelen
Bon MarchéParijs is beroemd om zijn vele winkels, van kleine boetieks en vlooienmarkten tot modehuizen. Winkelen is hier dan ook een feest. De etalages zijn prachtig ingericht, het interieur is met smaak ontworpen, het assortiment is enorm en als je een cadeau koopt wordt dat feestelijk ingepakt. Behalve warenhuizen en markten zijn er in Parijs ook een geweldig aantal zelfstandige winkels op allerlei gebied.


Openingstijden

De meeste winkels zijn maandag t/m zaterdag open van 9 tot 19 uur. Kleinere winkels sluiten tussen de middag of zijn op maandag dicht. Zij sluiten hun deuren ook vaak van half juli tot eind augustus. De warenhuizen hebben allemaal een koopavond tot 21 of 22 uur. De Monoprix- of Franprix-supermarkten zijn vaak tot een uur of 10 ’s avonds of zelfs nog langer open.
Op zondag is het leuk winkelen in de Marais, de Village Bercy, rond het Canal Saint-Martin en op de Champs-Elysées. Maar in andere buurten mogen winkels op zondag officieel niet open. Wel zijn bakkers, kaasboeren, slagers en groentenwinkels op zondag vaak tot 13 uur open. Ook op drie zondagen voor Kerst zijn veel winkels geopend. Elk jaar wordt bekeken welke zondagen dat zijn.

Uitverkoop en Kerst

SoldesTwee keer per jaar is er uitverkoop, ‘les soldes’, zes weken van de tweede week van januari tot half februari en zes weken vanaf eind juni.
Vanaf half november tot in januari is Parijs in kerstsfeer. De etalages van de warenhuizen zijn dan prachtig ingericht, er zijn verschillende kerstmarkten en overal is feestelijke straatverlichting.

Etiquette

Fransen zijn vaak wat beleefder dan wij. Groet daarom met ‘bonjour, madame/monsieur’ (dag mevrouw/meneer) als je binnenkomt en zeg bij het weggaan ‘merçi, au revoir’ (dank u, tot ziens). Als je alleen wilt rondkijken zeg je ‘je regarde, merçi’ (ik kijk even rond, dank u). In de meeste winkels kun je ook met Engels terecht. Op de markt is het niet de bedoeling dat je zelf je tomaten of appels bij elkaar zoekt. Het is gebruikelijk te wachten tot de verkoper je aanspreekt.

Behalve in de hier genoemde winkels en markten kun je ook uitstekend winkelen in de passages.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017