Wandelen
Zoek op arrondissement:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - buiten de périphérique

Van de lichtgrijs gekleurde nummers van de arrondissementen zijn geen wandelingen opgenomen

arrondissementen

Print en loop

Parijs bekijk je het best te voet. Kriskras door de stad of buurt voor buurt. Maar je kunt ook een uitgezette wandeling maken. Vaak hou je daarmee meer overzicht over een buurt, en je krijgt ook nog informatie over wat je ziet. De wandelingen op deze site zijn gerangschikt per arrondissement. Klik op het arrondissement (rode cijfers) waar je wilt wandelen. Klik vervolgens op de wandeling die je aanspreekt, print de tekst en de route en start de wandeling. Of gebruik je smartphone of tablet.

Wandeling zoeken

Meer routes kun je zoeken op internet of in een boekje. Een bekende wandelsite over Parijs is Paris Balades. Op die site staan zeer uitgebreide beschrijvingen (in het Frans en Engels) van wandelingen door heel Parijs met routekaartjes en foto's van bezienswaardigheden.

De Fédération Française de la Randonnée Pédestre geeft onder meer drie routes ('traverses') door Parijs uit in de serie Paris à Pied - Rando Citadines. Traverse 1 loopt van west naar oost en verbindt het Bois de Boulogne met het Bois de Vincennes. Traverse 2 loopt van noord naar zuid tussen het Parc des Buttes-Chaumont en het Parc Montsouris. De derde traverse loopt over de heuvels van Parijs en door de voormalige dorpen, zoals Charonne, Belville, Montmartre, Batignolles en Passy (totaal 24 km). De boekjes zijn uitstekend bewegwijzerd en er staat allerlei informatie in over wat je onderweg tegenkomt.

Wandelen met een gids

Je kunt je ook laten leiden door een professionele wandelgids. Er zijn particuliere wandelgidsen, de zogenaamde guides-conférenciers, die regelmatig wandelingen organiseren naar interessante en vaak minder bekende plaatsen in Parijs: de Chinese wijk, la Grande Mosquée, Village Mouffetard. Je meldt je voor zo'n wandeling op een afgesproken punt in Parijs, vaak een metrostation. Dan betaal je, en vervolgens loop je de wandeling met de gids en je medewandelaars. De rondleiding is meestal in het Frans, maar soms ook in het Engels. Tot slot kun je ook een commercieel toeristenbureau benaderen, maar vaak zijn die prijzig en meestal gaan ze naar de overbekende attracties. Nederlandstalige gidsen vind je in deze lijst.

Links
Paris balades
Site vol wandelingen door heel Parijs. Franstalig.
Wandelen met een gids
Verzameling van professionele gidsen die wandelingen aanbieden. Franstalig, soms Engels.
Paris inconnu
Tien routes door onbekend Parijs: promenades dans le Paris inconnu.
Paris à Pied
Boekjes met routes door Parijs van 24-39 km, op te splitsen in kleinere gedeelten.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017