Behalve een goede stratengids of een handige app, is ook een reisgids handig als je Parijs gaat doorkruisen. Belangrijk is of de informatie bijgewerkt is, wat vooral telt bij openingstijden van musea en monumenten. Elke reisgids legt het accent op iets anders. Het is fijn als er een plattegrond bij zit, dan kun je alles samen nog eens rustig doornemen.
Hieronder bespreken we de reisgidsen Parijs én kinderreisgidsen over Parijs.
Time to momo biedt reisgidsen die erg populair zijn momenteel. Zo ook time to mo Parijs (2018). Het zijn leuke moderne boekjes, met veel informatie en gedetailleerde plattegronden met allerlei routes.
Achterin vind je een kaart van het metronetwerk en een uitvouwbaar plattegrond (in plastic, je kunt ook alleen de plattegrond meenemen).
Deze reisgids van Parijs is momenteel onze favoriet!
Reisgids en reisdagboek ineen. Dit is mijn Parijs is een leuk boekje over Parijs waar je ook al je herinneringen in kunt bewaren. Maar het is ook een doeboek met allerlei opdrachten. Van een kleurplaat tot het aangeven op een kaartje welke metrostations je hebt geboekt.
Leuk voor alle volwassenen die nog een beetje willen spelen 🙂 (wij vinden het leuk!)
National Geographic maakt ook prachtige reisboeken. Zoals National Geographic Reisgids Parijs (2018), een exclusieve (Nederlandstalige) reisgids met veel informatie en uiteraard prachtige foto’s van de bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Parijs. De experts van National Geographic dringen door tot de kern van de cultuur, de geschiedenis en bijzondere plekjes van de stad.
Ook een modern en betaalbare reisgids met veel info over Parijs vind je in Hoe & Wat Parijs (2018).
Een aantal Top 10’s vind je hierin, leuke wandelroutes en gewoon veel info voor een aantrekkelijke prijs. Alle informatie is beknopt. Handig voor degene die niet zo graag leest, maar wel wat handige tips wil hebben.
Een favoriete reisgids van Els was, Parijs op zak (Stefan de Vries, 2014). Het kleine boekje (18×12 cm) heeft toch meer dan 600 dunne bladzijden en geeft heel veel informatie over het wel en wee van Parijs.
Er zijn themahoofdstukken als Eten&Drinken, Shoppen, Ondergronds, Amour en Kids en daarna wordt elk arrondissement uitgebreid besproken. Geschiedenis, bezienswaardigheden, cafés, restaurants, hotels en uitgaan, en heel veel tips. Een aanrader.
Een van de weinige gidsen die kritisch is, is de Trotter Parijs City (2012), ingedeeld op arrondissement. Ook heel geschikt voor wie al meer naar Parijs is geweest. Hier geen illustraties, wel goede en uitgebreide informatie en kaartjes, hotels en restaurants in alle prijsklassen, maar een summiere index. Per arrondissement worden hotels, restaurants, cafés, wijnbars, theesalons, muziek en dans vermeld en natuurlijk de bezienswaardigheden met goede achtergrondinformatie.
Wel is deze reisgids inmiddels al iets ouder, dus de prijzen zullen vaak niet meer kloppen. Ook een aantal websites bestaan niet meer.
Een sterk punt van de Capitool-reisgidsen zijn de vele foto’s, kaartjes, plattegronden en tekeningen. De Capitool reisgids Parijs (2015) is de meest uitgebreide (448 pagina’s). De belangrijkste wijken worden gedetailleerd behandeld, de minder bekende wijken vrij summier. Deze gids is uitstekend om je vooraf te oriënteren. Er is een uitgebreide index.
De Capitool Compact Parijs (2012) is minder uitvoerig en goedkoper, de Capitool Familiegids (2012) is behoorlijk uitgebreid en richt zich vooral op een Parijs-vakantie met kinderen.
Nieuw is het boek van Capitool: Reisgids Top 10 Parijs (mei 2017). Hierin vind je een top 10 van allerlei categorieën. Zoals de Top 10 bezienswaardigheden, top 10 restaurants en veel meer. Met mooie foto’s. Zeker handig voor de bezoeker aan Parijs die zich nog niet goed georiënteerd heeft.
De reisgidsen van Marco Polo zijn heel bekend én betaalbaar. Er is in 2017 een nieuwe versie uitgebracht: Marco Polo Parijs. Je vindt hier maar liefst 20 plattegronden van Parijs in en één grote uitvouwbare kaart, waardoor je offline, lekker met een boek, de straten van Parijs kunt rondstruinen.
Vijf fietsroutes en enkele korte wandeltochten staan in Fietsen en wandelen in Parijs (Hugo Rosseels, 2010). Ze worden leuk beschreven en geven veel informatie. Helaas ontbreken duidelijke kaartjes van de routes. En je kunt natuurlijk ook onze wandelroutes in Parijs bekijken!
In Kleinere kunstmusea van Parijs (2013) beschrijft Grad de Graaff op een aanstekelijke manier 22 kleine, maar fijne musea. Hij geeft uitgebreide, deskundige informatie over de musea en hun omgeving (cafés of theesalons). Het motto is ‘Verder kijken dan het Louvre, Orsay en Pompidou’.
Reisgidsen voor kinderen
Een erg leuk reisboek over Parijs is DrawYourMap Parijs (2014).
Met allerlei weetjes, foto’s, grapjes en tekeningen in het boek kunnen kinderen van 4-12 jaar een ontdekkingstocht maken door de stad. Tijdens die tocht kunnen ze de bezienswaardigheden (onder meer de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Jardin du Luxembourg en het Louvre) die ze bezoeken intekenen op de kaart binnenin het boek. De vormgeving is mooi en speels.
Hoera, ik mag mee naar Parijs (2012) is een enthousiast geschreven gids met beknopte informatie en veel foto’s. Het boek is echt vanuit kinderen geschreven door Edith Ploeg, die haar eigen kinderen als uitgangspunt nam. Een leuke gids voor kinderen van 6 tot 12.
Parijs – Alles wat je altijd al wilde weten (2012) is een kindergids van Lonely Planet.
Leuke onderwerpen en goede verhalen, humor en geschiedenis. Veel foto’s en strip-achtige tekeningen. Voor kinderen van 6-12 jaar.
Met goede reviews.
Kidskompas Parijs (2012) is een mooi uitgevoerde gids met uitgebreide informatie: geschiedenis, musea, parken en bezienswaardigheden per wijk, inclusief cafés en restaurants die geschikt zijn om met kinderen te bezoeken. Voor kinderen van 8-13 jaar.