Op een woensdagochtend laat ik me afzetten bij het lokale treinstation, onderweg naar Amsterdam CS. Vanaf daar vertrekt de Eurostar naar Parijs. De start van een solotripje naar Parijs. Zaterdag reis ik weer terug.
Veel mensen ‘van mijn leeftijd’ (50 plus), vragen of ik dat niet heel spannend vind om zo alleen naar Parijs te reizen. Nou nee, dat vind ik totaal niet. En dat komt niet doordat ik altijd al alleen de wereld over ging. Integendeel, ik ben totaal geen avonturier 😉
Maar alleen naar Parijs vind ik alleen maar leuk en heel goed te doen als ‘vijftig-plusser’.
Ten eerste vind ik reizen met de trein naar Parijs super relaxed. Je hebt een vaste plek, dus je weet precies waar je aan toe bent en 3,5 uur later (voor mij dan vanuit Amsterdam) loop ik Parijs in.
Je ziet wel veel jongeren en zakenmensen alleen reizen met de Eurostar naar Parijs, maar relatief minder leeftijdsgenoten van mij. Die gaan toch vaak met een partner of vriendin. Als je daar niet afhankelijk van wilt zijn, of je wilt vaker naar Parijs en niemand wil mee, dan kun je prima alleen gaan.
Vragen die ik vaak krijg over reizen met de trein naar Parijs
Ik zal eerst even wat praktische tips geven over het reizen met de Eurostar naar Parijs en daarna vertel ik ook wat meer over het alleen verblijven in Parijs.
Eerst enkele handige tips voor reizen met de Eurostar naar Parijs:
1. Op tijd boeken
Tja, deze tip kom je overal tegen, maar is wel waar. Het kan veel geld schelen.
2. Overweeg Plus te boeken
Ik ben zelf vrij lang en ook al kan ik prima zitten in de standaard klasse, ik krijg er toch wel pijnlijke benen door en daardoor kom ik minder fit aan als dat ik zou willen. Als je wat langer ben (boven de 1.80 zou ik zelf aanraden om te kijken of je de Plus of Premier klasse kunt boeken. Soms scheelt dat niet eens veel en ik vind het echt de moeite waard.
Bij Plus en Premium heb je ook een rij met enkele stoelen, dan heb je dus geen buurman of buurvrouw. Ook best fijn 😊
Bij Premium zit je nog ruimer en krijg je catering erbij. Dus bij de prijs inbegrepen zit een maaltijd en een ronde met een heerlijke snack (bijvoorbeeld een luxe taartje). Ook krijg je drinken erbij.
3. Gereserveerde zitplaats
Op de boeking vind je op welke plaats je zit. Je hebt dus een gereserveerde zitplaats. Let op, hier vind je het rijtuignummer én je stoelnummer.
Soms moet je best een stukje lopen naar de juiste plek. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik ruim op tijd aanwezig ben op het station waar de Eurostar vertrekt.
4. Waar moet je wachten op het perron?
Je hebt een gereserveerde zitplaats en de trein is heel lang. Belangrijk dus dat je daar op het perron staat, waar je ook moet instappen. Dat is eigenlijk heel makkelijk. Als je op het station bent en wacht op de Eurostar dan kun je op de informatieborden zien waar je moet instappen.
Je kijkt dus op de actuele informatieborden om te zien waar je in moet stappen. Je rijtuig en stoel vind je op je tickets. Op het perron wordt aangegeven waar welk rijtuig stopt. Bijvoorbeeld rijtuig 12 en daar hoort letter N bij. Als je goed oplet, zie je die bordjes met letters ook hangen op het perron. Dat is dus de plek waar je moet wachten op je trein. Eigenlijk een heel handig systeem!
Per station kan dit wel wat anders zijn, maar het staat altijd ergens op deze manier aangegeven.
5. Ticket- of paspoortcontrole?
Soms staat er iemand bij de deur voor het rijtuig en zij vragen wel eens om het ticket. Dat is meer om te zien dat je in het juiste rijtuig stapt. Het kan ook goed zijn dat je zo kunt instappen zonder controle (in Parijs is meer controle bij het instappen dan in Nederland!). Je hoeft je paspoort of id-kaart hier ook niet te tonen.
Pas als de trein al even rijdt, krijg je een controle voor je tickets. Het kan zijn dat dan ook om je identiteitsbewijs wordt gevraagd, maar dat is zeker niet altijd zo.
6. Heb je Wifi en stopcontacten in de Eurostar naar Parijs?
Of je goed internet hebt en je telefoon of laptop kunt opladen tijdens de reis? Ja, maar….. het is beide niet denderend. Als je kiest voor Comfort en zeker bij Premium is dit duidelijk veel beter. Maar in de tweede klasse gaat het laden niet snel en ook het internet is behoorlijk traag. Dus zorg ervoor dat je een volle telefoon mee hebt en eventueel een powerbank. Wil je een filmpje of zo kijken tijdens de treinreis? Download dit dan thuis of in je hotel, zodat je dit offline kunt kijken.
7. Hoe groot is de kans op vertraging?
Ik heb vooral veel goede ervaringen met het op tijd vertrekken van de trein. Ook echt precies op tijd dan. Ik heb een keer gehad dat de trein uitgevallen is tijdens de reis (de Eurostar vanaf Brussel naar Amsterdam). Dat is vervelend, maar vanaf Brussel kun je in ieder geval met de NS Intercity naar huis. Vanuit Parijs kun je met een hogesnelheidstrein naar Parijs. Behalve als er iets op het traject is gebeurd. Maar ook dan zijn er altijd nog wel mogelijkheden.
Ik heb ook een keer vertraging gehad. Dat werd overal goed aangegeven en het was echt overmacht vanwege een trein met pech op het traject. Maar alle andere keren ging de trein gewoon precies op tijd!
Als een trein niet rijdt krijg je je geld terug voor de treinreis. In de meeste gevallen moet je dat wel zelf aangeven. Maar dat gaat verder best makkelijk. Dat kan ook enkele dagen later. Ook bij een vertraging van langer dan een uur kun je een vergoeding krijgen.
8. Is het veilig in de Eurostar?
Ik heb me alleen nog nooit onveilig gevoeld in de Eurostar. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat je vaak al geruime tijd vooraf geboekt moet worden en de tickets toch wat duurder zijn dan bij een gewone treinreis. In de trein zie je veel toeristen uit allerlei landen. Ook omdat toeristen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten na hun bezoek in Amsterdam met de trein naar Parijs gaan. Uiteraard zie je ook veel Nederlanders en Belgen in de trein. Daarnaast zie je in de trein vaak zakenmensen en studenten. Het hangt er natuurlijk wel vanaf of je doordeweeks of in het weekend reist.
Soloreizigers die naar het toilet moeten, laten vaak hun bagage liggen en nemen bijvoorbeeld alleen een kleine handtas mee.
Boek hier direct bij de Eurostar
Boek de Eurostar via NS international (vanaf je eigen station in Nederland)
In je eentje een paar dagen naar Parijs, is dat wel leuk?
Je ziet dat jongeren veel meer gewend zijn om alleen te reizen. Die maken zich niet zo druk. Maar vijftig plussers zijn het vaak minder gewend en dan kan het spannend zijn.
Het hangt natuurlijk ook wel van je karakter af of je je alleen kunt vermaken en je veilig voelt. Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken. Er zijn voor mij voor- en nadelen.
Voordelen van alleen reizen:
- Je kunt echt doen wat je zelf wilt. Je houdt je eigen tijdschema aan en je hoeft met niemand rekening te houden. Heerlijk!
- Je ziet veel meer als je alleen bent. Ben je met z’n tweeën of meer, dan praat je veel meer en let je over het algemeen iets minder goed op. Als je alleen bent, beleef je het intenser.
- Ik vind het puur ontspanning dat ik niet de hele tijd hoef te praten.
- Parijs kijkt helemaal niet gek op van soloreizigers. Je zult zien dat er op terrasjes of in restaurants vaak mensen alleen zitten.
- De gemiddelde hotelkamer in Parijs is flink wat kleiner dan een hotelkamer in Nederland. Als je alleen bent, is dat veel minder storend.
Nadelen van alleen reizen:
- Het is ongezelliger om alleen te eten. Of het nou ontbijt, lunch of diner is.
- In het donker kan het in bepaalde buurten in Parijs wat onveiliger aanvoelen. Kies daarom ook voor de betere buurten als je nog wel ‘s avonds erop uit gaat.
- Je hebt niemand die een foto van je maakt. Je kunt het natuurlijk wel aan anderen vragen.
Hoe doe ik dat als solo-reiziger in Parijs?
Hotel
Ik kies sowieso voor een drie- of viersterren hotel in Parijs met een receptie waar 24 uur iemand aanwezig is. Dat voelt voor mij veiliger. Als er iets is, dan kan een receptionist je vaak ook helpen. Ik let tevens op de buurt. Via Google Maps kijk ik even naar de omgeving van het hotel en ik lees de reviews goed.
Ik kies zelf altijd bewust voor een kamer met tweepersoonsbed. In sommige hotels zijn eenpersoonskamers met een eenpersoonsbed wat weggestopt en wel heel klein. Dat voelt voor mij benauwd. Ik gun mezelf de luxe van een ruim bed.
Deze keer sliep ik in Paris Art Hôtel Quartier Latin in het centrum van Parijs. Ik ben met de taxi naar het hotel gegaan. Dat kost maximaal 4o euro tijdens drukke tijden. Let op, bij het station vragen taxichauffeurs vaak meer, maar je kunt verwijzen naar de juiste prijs (2024).
Ontbijt
Ik ontbijt meestal wel in een hotel, al vind je in Parijs genoeg restaurantjes waar je ook kunt ontbijten. Ik heb ook wel eens wat yoghurt en fruit in de supermarkt gehaald en dit in de ochtend gegeten. Het is dan wel handig dat je een koelkastje hebt in je hotelkamer. Zo wil ik van voorjaar tot najaar ook airco in de kamer en let ik bij de reviews op of je veel verkeer buiten hoort.
Metro
De metro werkt makkelijk in Parijs, maar het is goed om te weten dat je best veel wandelend kunt doen in Parijs. Je kunt je planning hierop aanpassen. Ik neem als ik alleen ben veel minder de metro dan als ik met anderen ben. Een Navigo Easy Pas vind ik wel prettig, omdat ik dan altijd makkelijk met de metro kan reizen.
Ook in de metro voel ik me overigens alleen niet onveilig. Alleen als ik nog met bagage reis, neem ik wel vaak een taxi naar mijn hotel, maar dat is zeker geen must. In de metro in Parijs kun je je vaak makkelijk verplaatsen als je iemand toch niet zo vertrouwd. De metro is wel vaak wat drukker dan hier in Nederland.
In het begin ben ik wel eens de verkeerde kant op gereisd met de metro. Geen probleem. Je stapt dan bij de volgende halte uit en neemt de volgende metro terug. Je hoeft niet door poortjes, dus het kost je niks extra’s.
Lunch
Tijdens de lunch heb je veel keuzes en elke keer doe ik wat anders. Bij mooi weer haal ik vaak een belegd broodje met wat drinken bij een ‘boulangerie’ en dan eet ik dit op in een park. Er zijn heel veel mooie parken in Parijs. In de grote parken zijn ook veel bankjes of stoelen waar je lekker even kunt zitten om wat te eten.
Je kunt ook bij een toeristisch restaurantje voor een makkelijke snackmaaltijd gaan. Denk aan een pizza, baguette of patat.
Maar wat ook leuk is, is om gewoon bij een restaurant te eten en dan ook wat uitgebreider, net als de Parijzenaren zelf. Er zijn veel toegankelijke restaurants waar je heerlijk kunt eten.
Diner
De Fransen eten wat later dan wij. Misschien vind je dat te laat als je alleen bent. Verblijf je in een groter hotel, kun je hier ook vaak eten en dan ook al eerder.
Als ik uitgebreid geluncht heb, haal ik ook wel eens wat eten onderweg en neem dat mee naar mijn hotelkamer. Dan ben ik toch al flink moe van al het wandelen en de indrukken en ga ik lekker nog even ontspannen in mijn hotelkamer. Tijdens het diner zie je in de betere restaurants iets minder vaak mensen alleen eten. Wil je graag in een specifiek restaurant eten waar het snel vol is, dan zou je vooraf kunnen reserveren en ook vragen waar je dan neergezet wordt. Of je eet op een terrasje, dat is vaak toegankelijker en hier zie je meer mensen alleen eten.
Het belangrijkste is: doe wat voor jou goed voelt. Je bent alleen, niemand let op je, doe lekker waar je zin in hebt!
Bezienswaardigheden
Het maakt eigenlijk niet uit wat ik doe in Parijs, ik voel me nooit “alleen”. Er zijn altijd genoeg mensen om je heen en je gaat op in de massa. Er zijn ook altijd wel mensen die je even om advies kunt vragen of die graag helpen of een foto van je maken.
De Franse taal spreken
Ik moet bekennen dat mijn Frans niet zo goed is. Deze website heb ik jaren geleden onverwacht overgenomen van Els en zij sprak wel de Franse taal goed. Doordat ik nu meerdere keren per jaar naar Parijs ga word
t het wel beter. Ik heb alleen helaas geen talenknobbel, dus het blijft wat behelpen. Heb ik daar last van in Parijs? Nee dat valt heel erg mee. In de hotels, restaurants en musea kun je eigenlijk altijd wel Engels praten. In enkele kleinere winkels levert dat wel eens een probleem op, maar ook daar kom je met handen en voeten altijd wel uit.