Vanaf 17 oktober geldt de avondklok in Parijs. Dit uitgaansverbod geldt dagelijks tussen 21.00 en 06.00 uur.
Vanaf 28 augustus is het verplicht om in heel Parijs een mondkapje te dragen. Zowel buiten als binnen. Ook op locaties waar mensen aan het werk zijn, moet men mond- en neusbedekking dragen. Op de fiets hoeft dit niet. Ook kinderen jonger dan 11 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Vanaf 28 september zijn de coronamaatregelen in Parijs verder aangescherpt. Cafés moeten om 22.00 uur sluiten. Bijeenkomsten mogen met maximaal 10 personen. Fitnesscentra worden weer gesloten.
Vanaf 14 augustus is Parijs en omstreken tot rode zone verklaard in Frankrijk. Dat betekent dat dit een hoog-risicogebied is om het Covid-19-virus op te lopen. Dat betekent ook dat lokale autoriteiten extra corona-maatregelen mogen instellen, of gebouwen mogen sluiten.
Regio Ile-de-France (waar Parijs onder valt) op 13 oktober: 2.729 ziekenhuisopnames en 19 doden in 24 uur.
Nederlanders naar Parijs
De Nederlandse overheid heeft op zaterdagmiddag 15 augustus het reisadvies naar Parijs gewijzigd in code oranje. Dit gaat in op 16 augustus 00.00 uur. Dat betekent dat je niet zonder noodzaak naar Parijs mag afreizen….
Code oranje geldt nu ook voor Disneyland Parijs!
Reizen naar Parijs in deze tijd van de coronapandemie
- Thalys
Als je met de Thalys reist, is een mondkapje en goede hygiëne verplicht. De Welcome Bar is gesloten en er is geen premium service. Ook moet je zo min mogelijk rondlopen in de trein.
Meer info op de sites van de Thalys en NSinternational.
Onderaan deze pagina staan de nieuwe, tijdelijke voorwaarden van Thalys. - Vliegtuig
Ook als je met het vliegtuig reist, dien je een mondkapje te dragen. Deels is dit al op het vliegveld het geval.
Nog lang niet alle maatschappijen vliegen op Parijs. - Eén meter afstand en mondkapjes
In Parijs is een afstand van één meter verplicht. Als dat niet mogelijk is, is een mondkapje verplicht. Dat geldt sowieso voor het openbaar vervoer, de stationshal en in musea vanaf de leeftijd van 12 jaar. Veel winkeliers stellen zelf het gebruik van mondkapjes verplicht. Op markten is het dragen van een mondkapje soms verplicht. Vanaf 20 juli zijn de maatregelen aangescherpt, zie de informatie onderaan deze pagina. - Musea en restaurants
De meeste musea, restaurants en cafés zijn weer open. Verplichting om 1 meter afstand te houden tussen de tafeltjes, verplichte mondbedekking in de musea en voor de bediening in restaurants. Ook dragen gasten mondkapjes, als zij zich verplaatsen in een restaurant. Terrassen zijn vaak uitgebreid en nemen een deel van de straat in. - Bezienswaardigheden
Vanaf 25 juni is de Eiffeltoren weer geopend (tot de tweede verdieping). Vanaf 6 juli is het Louvre weer geopend. Veel musea zijn al open. De rondvaartboten varen weer vanaf 25 juni. Disneyland Parijs heeft de deuren weer geopend op 15 juli. - Camping
De camping van Parijs, het Bois de Boulonge, is geopend vanaf 22 juni. - Uitgaan
Concertzalen en nachtclubs zijn nog gesloten. Er is hoop dat zij half juli weer open mogen, maar dat is nog niet bekend. Theaters en bioscopen zijn wel open. Grote(re) evenementen zijn afgelast tot in ieder geval september.
Vooraf kaartjes kopen voor musea en attracties
Je moet online reserveren en in de meeste gevallen kan dit via de volgende Nederlandstalige sites:
Paris Pass
Hoe ga je om met de Paris Pass terwijl je nu bij alle musea/attracties eerst moet reserveren?
Vrijwel elk musea/attractie heeft hier nu een oplossing voor op de eigen site (mits ze samenwerken met Paris Pass). Je kunt reserveren via een aparte registratie, speciaal voor mensen met een Paris Pass. Dat doe je dus op de eigen site van een museum/attractie. Zie bijvoorbeeld bij het Louvre Museum: https://www.ticketlouvre.fr/louvre/b2c/index.cfm/home
Niet overal is het zo duidelijk, omdat je je ook moet registreren. Dan moet je eerst de hele registratie/bestelprocedure doorlopen voor je kan aangeven dat je gebruik maakt van de Paris Pass. Niet alsnog gaan betalen, in de laatste fase moet je een keuze kunnen maken voor de Paris City Pass. Zo niet, dan is het verstandig om contact op te nemen met Paris City Pass.
Als je al een Paris City Pass hebt gekocht en je kunt nu niet naar Parijs afreizen, is er niets aan de hand. De Pass wordt pas geactiveerd als er de eerste keer gebruik van wordt gemaakt en is nog 2 jaar geldig na aanschaf.
Mondkapjes Frankrijk
Mondkapjes waren vanaf 20 juli verplicht in het openbaar vervoer en in alle afgesloten, openbare ruimtes. Denk aan: musea, café’s, winkels, kerken, banken en tijdens sportwedstrijden.
Vanaf 28 augustus is de mondkapjesplicht uitgebreid naar heel Parijs. Buitenshuis ben je verplicht een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten! Als je je niet houdt aan de coronamaatregelen, kun je een boete krijgen die kan oplopen van €135,- tot €3750,-.
Bekijk ook de officiële mededelingen vanuit de Franse regering over het coronovirus.
De laatste stand van zaken wat betreft besmettingen in Frankrijk, zijn hier te vinden (soort Franse RIVM).
De afstand die je tot andere mensen moet houden bedraagt 1 meter. Fietsers wordt gevraagd 10 meter afstand te houden op andere fietsers en wandelaars blijven op 5 meter afstand.
Corona-annuleringsbeleid Thalys
“Als uw trein tussen 10 maart en 31 december 2020 is afgeschaft:
U kunt uw reis uitstellen, zonder extra kosten, voor een periode van een jaar vanaf de reisdatum van de oorspronkelijke reis.
Om dit te doen, dient u uw originele ticket bewaren en contact opnemen met ons Contact Center zodra de verkoop voor uw nieuwe reisdata open is (d.w.z. ongeveer 4 maanden voor vertrek).
Deze maatregel geldt voor ons gehele netwerk, voor alle reeds gemaakte reservaties (de omruiling heeft alleen betrekking op de reisdatum en niet op het vertrek- of aankomststation).”
(bron)
Als je reis niet wordt geannuleerd, maar je wilt zelf annuleren, moet je kijken naar de voorwaarden van het geboekte ticket.