Het bekendste museum van Parijs is het Louvre, maar museum d’Orsay volgt snel daarna. Het belangrijkste uiterlijke kenmerk van dit museum zijn de twee grote klokken die je ziet als je langs het museum loopt. Met name als je binnen staat in dit museum bij een van de grote klokken heb je een magisch uitzicht over Parijs en de Sacré-Coeur.
De prachtige klokken in dit museum, zowel binnen als aan de buitenzijde, verwijzen naar het treinstation uit de 19e eeuw, Gare d’Orsay. In dit voormalige treinstation is na een jarenlange verbouwing in 1986 het museum geopend. Overigens is ondergronds hier nog steeds een RER-treinstation te vinden.
Het voormalige stationsgebouw met de imposante klokken en prachtige architectuur is een geliefd foto-object voor jong en oud. Al is het museum zelf met kunstwerken van grote schilders en beeldhouwers ook een trekpleister. Persoonlijk vind ik het fijn dat het museum een stuk kleiner en dus overzichtelijker is dan het Louvre.
In dit artikel neem ik je mee naar Musée d’Orsay in Parijs. Ik bezocht dit museum in september 2023 en deel graag mijn ervaring en enkele persoonlijke foto’s om een goed beeld te geven van dit bijzondere museum. Al krijg je natuurlijk pas echt een goed beeld van alles als je zelf het museum bezoekt!
Vooraf heb ik kaartjes gekocht bij Tiqets voor dit museum. Dat is makkelijk, want het is een Nederlandse website en ik kan zo via mijn telefoon met iDeal betalen. Dat scheelt ook met wachten in de wachtrij. Al bleek die er niet te zijn toen ik er was (12 uur ‘s middags). Het was wel druk in het museum, dus de kans is groot dat er eerder wel rijen stonden. In ieder geval is het makkelijk dat ik niet hoefde te wachten bij de kassa, ik kon na controle van mijn ticket (gewoon via mijn telefoon), zo doorlopen.
Als je vanaf de ingang het museum inloopt, word je wel even overweldigd door de grote ruimte waar je terecht komt. Vanaf hier sta je nog op een verhoging en kijk je uit op een grote indrukwekkende hal (zie de foto hieronder).
Je ziet dat op deze tussenetage veel mensen eerst even stoppen of op een bankje gaan zitten om te bepalen waar ze heen willen lopen. Je kunt hier ook een plattegrond pakken om te bekijken. Het lijkt namelijk heel groot en heel veel. Maar dat viel mij toch mee. Het museum bestaat eigenlijk maar uit 3 etages: 0, 2 en 5. Helemaal bovenaan (5e etage) kun je twee kanten op. Er zijn twee expositieruimtes met schilderijen van bekende schilders (kom ik zo op terug). Daarnaast is er een restaurant (waar je een van de twee klokken vindt) én een ruimte met de andere klok waar je mooie foto’s kunt maken.
De tweede etage heeft allerlei expositieruimtes met schilderijen en sculpturen. Vanaf hier heb je weer uitzicht op de grote ruimte beneden. Ook vind je hier een tweede restaurant. Aan de rechterkant vind je wat kleinere zaaltjes met meestal schilderijen. Aan de andere kant van deze etage vind je grote, hele mooie ruimtes met kunst, zoals je hieronder op de foto ziet:
De begane grond (0) is de grote hal die je ook direct bij binnenkomst ziet. Maar ook hier heb je aan de zijkant weer aparte ruimtes waar je ook weer kunstwerken vindt. Hier vind je bijvoorbeeld de tijdelijke tentoonstellingen. Ook zie je op de foto hieronder de beroemde en prachtige stationsklok van de oude stationshal.
Download de plattegrond van Musée d’Orsay (PDF – 2023)
Ik begon zelf op de vijfde verdieping en ben zo naar beneden afgedaald. Dat bleek heel prettig te zijn, want juist de bovenste verdieping verdient veel aandacht vanwege de beroemde schilderijen en is overzichtelijk. Beneden word je wat overweldigd door de grootte, drukte en de vele zijpaden.
Bekende schilders in Musée d’Orsay:
- Monet
- Degas
- Renoir
- Van Gogh
- Sisley
- Gauguin
Daarnaast zijn er veel prachtige klassieke beeldhouwwerken waaronder van Rodin en Degas.
De kunstwerken zijn met name gericht op de periode 1848 en 1914 en daarom zie je vooral veel uit deze tijd van het impressionisme.
Boek hier je tickets voor Musée d’Orsay
(of lees hieronder verder)
Vincent van Gogh in Museum d’Orsay
In Museé d’Orsay vind je een aantal belangrijke werken van Vincent van Gogh. Zoals Sterrennacht boven de Rhône (la Nuit Étoilée uit 1888), De Slaapkamer en zelfportretten.
Helaas heb ik net de tijdelijke tentoonstelling gemist met werk van Vincent van Gogh. Van 3 oktober 2023 tot 24 februari 2024 kun je in dit museum de tentoonstelling Van Gogh à Auvers-sur-Oise | Les Derniers Mois bezoeken (de laatste maanden van Van Gogh in Auvers-sur-Oise). Meer informatie is hier te vinden.
Claude Monet in Musée d’Orsay
Van de schilder Monet zijn veel schilderijen te bewonderen in Museum d’Orsay. Inclusief een schilderij dat Monet schilderde in de Zaanstreek van rivier de Zaan en de typische Zaanse huisjes.
Belangrijke werken van Monet in dit museum zijn:
- Nymphéas Bleus (blauwe waterlelies, er zijn meerdere schilderijen in deze serie. Zie hieronder de foto die ik heb gemaakt in Musée d’Orsay)
- Londres, le Parlement
- Rue Montorgueil, à Paris
- Gare Saint-Lazare
- Kathedraal van Rouen
- Coquelicots
Praktische informatie Musée d’Orsay
Tijdsduur
Er wordt ook vaak gevraagd hoeveel tijd je voor dit museum moet uittrekken. Wil je alles langslopen, maar ben je niet iemand die het goed bestudeerd? Dan red je het in zo’n anderhalf à twee uur.
Ben je kunstliefhebber en wil je echt de tijd nemen, houd dan rekening met zo’n vier à vijf uur en eventueel een lunchpauze in het restaurant.
Mag ik mijn tas mee?
Ja, als het een kleine handtas is. Alle andere tassen (geen koffers) kunnen in een kluisje bij de ingang opgeslagen worden tijdens het bezoek.
Mag ik foto’s maken?
Ja, maar het gebruik van flitsers, gloeilampen, statieven of selfiesticks is verboden. Foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt (voor de verkoop). Je mag ze wel delen op bijvoorbeeld social media.
Zijn de audiogidsen ook in het Nederlands?
Met de audiogids bedoelen we een rondleiding die je individueel met oortjes in volgt. Er is geen audiogids in het Nederlands beschikbaar. Je kunt kiezen uit een van de volgende talen: Frans, Duits, Engels, Chinees, Koreaans, Spaans, Italiaans, Japans, Portugees en Russisch.
Let op, je moet extra betalen voor een audiogids! Je kunt ook zonder audiogids door het museum lopen.
Kan ik het museum met een gids bezoeken?
Jazeker, hier vind je informatie over een persoonlijke rondleiding in Musée d’Orsay.
Is het museum toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking?
- Het museum is rolstoeltoegankelijk.
- Je kunt ook een rolstoel of klapstoel bij het museum lenen (vragen bij de ingang, reserveren is niet nodig).
- Hulphonden zijn welkom.
- Voor doven en slechthorenden: de museumzaal is uitgerust met een magnetische inductielus (BIM). Zet uw hoortoestel op stand T.
- Op verzoek zijn er speciale audiogidsen voor mensen die slechthorend zijn.
- Bezoekers met een visuele handicap: de begeleider profiteert van gratis toegang.
- Het bezoeken van de collecties met optische hulpmiddelen is toegestaan, maar dient wel te worden gemeld bij de aanwezige surveillanten.
- Een deel van de inhoud van de audiogids is beschikbaar in audiodescriptie.
- Dankzij een partnerschap met de Souffleurs de Sens kunnen slechtziende of blinde bezoekers de collecties en tentoonstellingen van het museum ontdekken dankzij de Souffleurs d’Images. Reserveren is verplicht, minstens 15 dagen voor het bezoek.
Is het museum leuk voor kinderen?
Kinderen tot een jaar of 10 zullen hier waarschijnlijk niet heel veel aan vinden. Oudere kinderen die al over beroemde kunstschilders hebben geleerd, vinden Musée d’Orsay mogelijk veel interessanter. Met name de klok is (eerste foto) is ook iets waar tieners graag foto’s maken.
Het museum is gratis voor kinderen tot 18 jaar en gratis voor Europese jongeren tot 26 jaar op vertoon van een geldig ID.